יום חמישי, 10 במאי 2018

פיטואסטרוגנים ופולי הסויה

גיל המעבר וסויה

פולי הסויה עשירים באיזופלבונים, ספונינים ופיטוסטרולים.
אלו רכיבים בעלי השפעה אנטי-סרטנית, שומרים על איזון רמות האסטרוגן בגוף, מאזנים רמות שומנים בגוף ומונעים מחלות לב.
הטיפול בסויה מתבצע במקרים כגון- גלי חום, אוסטאופורוזיס, כולסטרול גבוה, טריגליצרידים גבוהים, איזון הורמונלי, תסמונת קדם ווסתית ועוד.

איזופלבונים הם פיטואסטרוגנים טבעיים ממשפחת הפלבנואידים- הם דומים במבנה שלהם להורמון האסטרוגן אך עוצמתם פחותה בהרבה (1:1000), לעומת האסטרוגן המיוצר בגוף.
הם נקשרים לרצפטורים של האסטרוגן ובמצבי עודף אסטרוגן הם מורידים את רמתו בגוף.
במצבי חסר אסטרוגן, הם מעלים את הרמה שלו, תפקידם הוא לאזן את רמת האסטרוגן בגוף.

לאיזופלבונים יש השפעה מעכבת על התפתחות גידולים תלויי אסטרוגן.
הפיטוסטרולים הנמצאים גם הם בסויה מעכבים חמצון כולסטרול-LDL וכך הוא נצמד פחות לדפנות כלי הדם, הפיטוסטרולים מפחיתים הצמדות טסיות ומשפרים זרימת דם, לכן מתאימים לטיפול במחלות לב.

גלי חום-

גלי החום נגרמים עקב ירידה ברמות האסטרוגן, המשפיעה על פעילות ההיפותלמוס במוח, שאחראי בין היתר על טמפרטורת הגוף.
בסביבה דלת אסטרוגן, פעילות ההיפותלמוס יורדת, הוא אחראי בנוסף על קצב חילוף החומרים, על השינה, מצב הרוח והליבידו.

הטיפול- דיאטה עם מרכיבים פיטואסטרוגנים, בעיקר מוצרי סויה למיניהם.
תוספי מזון- ויטמין E - זהו ויטמין הפריון, מקל על גלי חום, יובש בנרתיק, משמש אנטיאוקסידנט חזק, מתאים ביותר לשלב של גיל המעבר.
צמחי מרפא- אנג'ליקה סינסיס, ויטקס וקוהוש שחור.
בקוהוש השחור יש פיטואסטרוגנים הנכנסים לזרם הדם ומגיעים להיפותלמוס, שם הם נקלטים בקולטנים ומחקים את פעולת האסטרוגן.
עוזר להפיג גלי חום, דיכאון ויובש ווגינלי.

יובש בנרתיק נגרם עקב הירידה באסטרוגן אשר גורמת לייבוש בלוטות הריר, דופן הנרתיק נעשה דק יותר, עלול להיווצר כאב בזמן יחסי מין.
בנוסף עלולות להתפתח דלקות בשלפוחית השתן- נעלמת אוכלוסיית החיידקים בנרתיק ויורדת החומציות גם בשלפוחית, לכן ישנה שכיחות גבוהה יותר לזיהומים.

תזונה נכונה לגיל המעבר-

מזונות מלאים- לחם מלא, אורז מלא, קטניות וירקות.
מזונות המכילים פיטואסטרוגנים- פולי סויה, בטטות, שיבולת שועל, תירס, חיטה מלאה, שקדים ואגוזים, כרוב וברוקולי.
להוסיף לתפריט זרעי פשתן, נבטי חיטה, שומשום מלא, דגים.
יש לצרוך מזונות עשירים בסידן על מנת למנוע אוסטאופורוזיס, כגון-
ירקות ירוקים, שומשום מלא, טחינה משומשום מלא, ממרח שקדיה, שקדים קלופים.
יש להפחית כמויות שומן רווי ולהקפיד על פעילות גופנית קבועה.

מקור:articlesיעל אבנון, נטורופתית. מומחית לאבחון בדיקות דם בשיטת O.B.M.D.
מייסדת ביוגנוסטיקה- פתרונות בריאות אפקטיביים.
yael@biognostica.co.il www.biognostica.co.il

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה